Tænder




Tandproblemer og tandbehandling hos kæledyr


Tandproblemer er en af de hyppigst forekommende lidelser hos vores husdyr. Som tommelfingerregel regner man med, at ca. 80% af alle hunde og katte har en behandlingskrævende lidelse i deres mundhule. Derfor er det vigtigt, at man regelmæssigt får tjekket sin hunds eller kats tænder. Tandproblemer er ikke noget, der bliver bedre af at vente.

Det kan være meget svært at afgøre, om en hund eller kat har problemer i mundhulen, da de ofte skjuler dette. Men man bør få sin hund eller kat undersøgt, hvis der er en eller flere af følgende symptomer:

  1. dårlig ånde
  2. tydelige belægninger på tænderne
  3. Savler meget
  4. misfarvede tænder
  5. knækkede tænder
  6. Kløe eller irritation omkring munden
  7. nedsat appetit 
  8. vægttab
  9. generelle tegn på sygdom eller utrivelighed

På Himmelev Dyreklinik har vi flere dyrlæger, der har flere efteruddannelser i tandbehandlinger.  Vi udfører de fleste tandbehandlinger her på klinikken.

Tandundersøgelse og behandling

Behandlingen afhænger af problemerne hos den enkelte patient. Tandsten fjernes ved hjælp af en ultralydsrenser, som skånsomt fjerner tandstensbelægningerne uden at beskadige emaljen. Alle tandkødslommer måles og renses op. Det er nemlig i tandkødslommerne bakterierne gemmer sig, og det er herfra, de fleste tandlidelser udvikles. Dybe tandkødslommer er et tegn på sygdom.

Hos os tager vi røntgen af alle tænderne i forbindelse med tandundersøgelsen og tandrensningen. I mange tilfælde er det først ved tandrøntgen, at man kan se eventuelle problemer. Den største del af tanden er under tandkødet. 

Ud fra en grundig undersøgelse aftales behandling med ejeren.


Tandsygdomme:


Paradentose:

Paradentose er den hyppigste årsag til tab af tænder blandt hunde, men sygdommen kan også ses hos katte. Små hunde er særlig udsat for udvikling paradentose i en tidlig alder.

Paradentose er en betændelsestilstand i knoglen omkring tandroden. Paradentose er en fremadskridende proces, hvor infektionen bliver mere og mere omfattende og til sidst løsnes tænderne. Tilstanden er smertefuld og infektionen i mundhulen kan sprede sig til andre steder i kroppen. Tilstanden starter med plak belægninger, der lægger sig som et slimlag på tænder og i tandkødslommerne. Bakterierne i plakken udskiller stoffer, der medfører akut betændelse i tandkødet og nedbrydning af det væv, der holder tænderne fast i kæbeknoglen, derved bliver tanden løs.

Hvis dyret kommer i behandling i tide, kan udviklingen bremses, men er tænderne først løse, kan de ikke reddes.

Dyr med paradentose kræver hyppig tandbehandling og ejer kan mindske udviklingen ved daglig tandbørstning

Tandresorptioner:
Tandresorptioner, også kaldet TR, er en tilstand, hvor tanden bliver nedbrudt af kroppens egne celler. Herved kommer der huller i tænderne. Det er ikke huller, som vi kender fra mennesker, hvor det er caries, der giver disse huller.

Vi kender ikke årsagen til at tandresorptioner opstår, men når den kommer, er lidelsen ofte smertefuld og kræver at tanden fjernes.

Tilstanden ses hyppigt hos katte og tidligere kaldte vi sygdommen FORL (feline odontoclastic resorptive lesions)

Denne betegnelse er vi gået væk fra, da lidelsen også forekommer hos hunde.

Tandresorptioner kan ikke afhjælpes ved tandbørstning.

Tandskader og fejlstilling af tænder:

  • Tandskader er som regel tyggeskader eller bidskader. Er tandskaden overfladisk, kan tanden bevares, men er der kontakt til tandnerven, skal tanden rodbehandles eller opereres ud.
  • Tænder kan også dø, og dette giver anledning til problemer, da kroppen forsøger at komme af med de døde tænder. På røntgenbilleder kan vi afgøre om tanden er død. Døde tænder opereres ud eller rodbehandles.
  • Fejlstilling af tænder, kan føre til, at dyret ikke bider ordentligt sammen. Dette kan igen føre til forkert slid på tænder og i mundhule, tyggeproblemer, slidgigt i kæbeled mm. Nogen gange kan en tandregulering være nok, andre gange må man fjerne tænder.
  • Blivende mælketænder ses hyppigt hos mange af de mindre hunderacer. Ved manglende behandling/fjernelse af disse mælketænder, kan dette føre til fejlstilling af de blivende tænder.

Forebyggelse

Der er flere ting, man som ejer kan gøre, for at forebygge tandproblemer hos sin hund eller kat.

Daglig tandbørstning er den mest effektive måde hvorpå, man kan forebygge tandsten på hos både hunde og katte. 

Tørfoder er bedre for tænderne end vådfoder.

Har dyret fået konstateret paradentose er hyppigt ultralydstandrensninger i narkose nødvendigt samt dagligt tandbørstning for at undgå yderligere udvikling af sygdommen.

Netdyredoktors nyhedsbrev Vi er en del af VetFamily, som står bag Netdyredoktor. Få nyheder om kæledyrs sundhed, symptomer og behandling.

Du modtager faglig information, tips og tricks og gode tilbud 2-4 gange om måneden. Nye abonnenter får en rabatkode på 10% til webshoppen.